Ajankohtaista

Pienten seikkailijoiden unelmakohde avattiin Pihlajamäessä

Helsingin Pihlajamäessä sijaitseva leikkipuisto Maasälpä sai uudet leikkivälineet ja päivitetyn yleisilmeen vuoden 2023 lopulla valmistuneessa peruskorjauksessa. Finnmap Infra oli mukana hankkeessa valvojan ja tilaajan projektipäällikön tehtävissä. Helsingin kaupunkiympäristö toimi hankkeen tilaajana ja VRJ Etelä-Suomi Oy urakoitsijana.

Leikkipuiston kaikki pinnat, valaistus ja leikkivälineet uusittiin. Puistossa voi nyt ottaa hurjat vauhdit kymmenessä uudessa keinussa, kivuta apinana kiipeilytelineissä, pistää päänsä pyörälle minikarusellissa, liukua pitkin leppäkertun selkää ja loikkia trampoliinilla kohti pilviä.

“Saimme rakennettua hyvän yhteishengen ja luottamuksellisen ilmapiirin, jossa kaikista asioista pystyttiin keskustelemaan.”

Joukkuelajeista innostuneille alueelta löytyy myös jalkapallo- ja koripallokenttä. Hyvä yhteispeli oli avainasemassa myös rakennustöiden sujumisessa.

”Kokonaisuutena olen todella tyytyväinen hankkeeseen ja siihen, miten hyvin selätimme maaperään liittyvät haasteet. Saimme rakennettua hyvän yhteishengen ja luottamuksellisen ilmapiirin, jossa kaikista asioista pystyttiin keskustelemaan. Tähän vaikutti se, että osapuolet olivat osin entuudestaan tuttuja toisilleen. Se ei ole välttämätöntä, mutta helpottaa työskentelyä,” kertoo projektinjohtaja Tea Karjalainen Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

”Rakennuttajakonsulttina meidän tehtävänämme oli valvoa, että työ tehdään suunnitelmien ja säädösten mukaan. Yhteistyö toimi erittäin hyvin ja kaikki osapuolet olivat täysillä mukana edesauttamassa hankkeen onnistumista”, projektipäällikkö Anna Nyyssönen Finnmap Infrasta kertoo.

Leikkipuiston kiipeilyteline.

Myös valvojana toimineen Jarkko Heikkinen-Lindbergin mukaan hankkeen tavoite oli kaikilla mukana olleilla kirkkaana mielessä: tehdä lapsille hieno leikkipuisto. Rakentamishankkeissa valvojalla on keskeinen rooli kokonaiskuvan ja odottamattomien tilanteiden hallinnassa sekä tiimihengen vahvistajana.

”Urakan aikana ilmenneet yllätykset pystyttiin selvittämään todella jouhevasti. Valvojan tehtävänä on ajatella koko hankkeen parasta ja pyrkiä myös luomaan positiivista ilmapiiriä hankeporukkaan”, Heikkinen-Lindberg kertoo.

Rakentajille tunnustusta kiitoskortein

Rakentajat ja leikkijät viettivät yhteisiä leikkipuiston avajaisia viime joulukuussa. Tapahtuma keräsi väkeä myös läheisistä päiväkodeista.

”Avajaiset olivat erittäin lämminhenkinen tilaisuus ja asiakaskunta oli nuorta ja iloista. Kaikki me rakentamisessa mukana olleet saimme lapsilta hienot diplomit onnistuneesta työstä”, Anna Nyyssönen kertoo.

Maasälvän leikkipuistossa järjestetään ohjattua toimintaa pikkulapsiperheille, kerholaisille ja iltapäivisin koululaisille. Malmin ja Latokartanon alueiden johtava leikkipuisto-ohjaaja Nina Vuori on nähnyt alueen kehityksen. Hänen lapsuudessaan alueen paikalla oli tyhjä kenttä. Nyt lapset saavat nauttia monipuolisesta uudesta leikkialueesta, joka houkuttelee seikkailemaan.

”Työ tehtiin erinomaisessa yhteistyössä toiveitamme kuunnellen. Lapset tykkäsivät seurata laitteita ja koneita rakentamisen aikana. Ollaan todella tyytyväisiä lopputulokseen”, Vuori kertoo.

Helsingissä on yhteensä noin 60 leikkipuistoa ja noin 220 kaupungin ylläpitämää leikkipaikkaa. Leikkipuistoissa järjestään lapsiperheille ja koululaisille säännöllistä toimintaa, josta Helsingin kaupungilla on pitkät perinteet. Leikkipuistotoiminta on ollut tärkeä tuki helsinkiläisille lapsiperheille jo vuosikymmenten ajan. Esimerkiksi lasten maksutonta kesäruokailua on tarjottu leikkipuistoissa vuodesta 1942 saakka.

Alue säilyi puustoisena ja vehreänä

Maasälvän leikkipuiston ympäristö on kaupunkikuvallisesti säilytettävää aluetta osana 60-luvulla rakennettua aluekokonaisuutta. Asemakaavassa on esitetty tavoitteeksi nykyisen Pihlajamäen muodostaman maiseman ja rakennuskannan säilyminen alueen luonnetta kunnioittaen.

Lapsi juoksee leikkipuistossa talvella.

Leikkipuiston vehreää ilmettä vaalittiin puiden säilyttämisellä ja uusilla istutuksilla. Puustoisuus huomioitiin myös rakennustöiden järjestelyissä: esimerkiksi koneiden liikkumisessa pyrittiin välttämään puunrunkojen vahingoittumista. Kaivutöissä hyödynnettiin puiden juuria säilyttävää tekniikkaa.

Maasälvän leikkipuistossa on kesäisin mahdollisuus vilvoitella kahluualtaassa, joka uusittiin remontissa yhdessä tontin hulevesijärjestelmän kanssa. Kahluuallas on betoninen erikoisrakenne, jonka korjaustöiden valvonta toteutettiin yhteistyössä Finnmap Infran silta- ja taitorakennesuunnitteluosaston kanssa.